2008. október 26., vasárnap

Usermod, ami király

usermod [-c comment] [-d home_dir [ -m]] [-e expire_date] [-f inactive_time] [-g initial_group] [-G group[,...]] [-l login_name] [-s shell] [-u uid [ -o]] login

A usermod parancs módosítja a rendszer számlafájlját, átírva azokat a változtatásokat, amelyeket a parancssorban megadtunk.

-c komment
A komment kerül a rendszer jelszófájljába, a felhasználó komment mezőjébe. Normális ennek módosítására a chfn(1) parancs szolgál.
-d home_dir
A felhasználó új bejelentkezési könyvtára. Ha használjuk a ,,-m'' opciót, akkor az aktuális home könyvtár tartalmát átmozgatja az újonnan megadott home könyvtárba, amelyet létrehoz, ha még nem létezett.
-e lejárati_idő
A dátum, ameddig érvényes a felhasználói számla. A lejárati_idő formátuma: hónap:nap:év, mindegyik két számjegyes formában.
-f inaktív_napok
A jelszó lejárta után ennyi nappal a jelszó tartósan kikapcsolódik. A 0 értéknél azonnal kikapcsolódik, amint a jelszó lejár, a -1 érték pedig kikapcsolja ezt a lehetőséget. Az alapértelmezett érték -1.
-g kezdő_csoport
A csoport neve vagy száma, amely a felhasználó új kezdő csoportja lesz. A csoportnévnek léteznie kell. Az alapértelmezett csoportszám 1.
-G csoport
Egy lista a kiegészítő csoportokról, amelyekhez a felhasználó tartozik. Ha egy csoportot kihagyunk azok közül, amelynek a felhasználó a tagja, akkor a felhasználó törölve lesz a csoport tagjai közül.
-l login_név
Megváltoztatja a felhasználó login nevét. Semmi mást nem változtat meg.
-s shell
A felhasználó új login shelljének a neve.
-u uid
A felhasználó UID-je numerikus formában. Ez az érték egyedi, kivéve, ha a ,,-o'' opciót használjuk. Az értéknek pozitívnak kell lennie. A 0 és 99 közötti értékeket tipikusan a rendszerszámlákhoz szokták rendelni. A felhasználó home könyvtárban lévő fájljai automatikusan megkapják az új UID értéket. Amelyek a home könyvtáron kívül vannak, azokat kézzel kell átállítani.

A usermod nem tudja megváltoztatni a nevét annak a felhasználónak, aki be van jelentkezve a rendszerbe. Az ilyen felhasználónak először le kell állítani az összes processzét, ha a felhasználó numerikus ID-jét is meg akarjuk változtatni. Ha megváltoztattuk, akkor a crontab fájlok tulajdonosát kézzel kell megváltoztatnunk. NIS esetében bármilyen változást a NIS szerveren kell végrehajtani.

* /etc/passwd - felhasználói számla információk
* /etc/shadow - titkosított felhasználói számla információk
* /etc/group - csoport információk

chfn(1), chsh(1), groupadd(8), groupdel(8), groupmod(8), passwd(1), useradd(8), userdel(8)

http://www.bences.hu/tech/linux_doksi/dolgozat.htm

Nincsenek megjegyzések: