2009. január 4., vasárnap

A shutdown csoda

Ha makacskodik egy gép a távolban, akkor csodát tehet a Microsoft shutdown.exe csodája. A Shutdown.exe a Microsoft Windows 2000 Resource Kit csomag részét képező parancssori eszköz, amely segítségével leállíthat és újraindíthat Windows 2000 vagy Windows NT 4.0 rendszerű távoli számítógépeket, illetve a helyi számítógépet. Ha ütemezni szeretné egy számítógép leállítását és újraindítását egy megadott időpontra, használja a Shutdown.exe eszközt az at paranccsal, vagy pedig a Feladatütemezőt.

A Shutdown.exe a következő szintaxist használja:
shutdown \\számítógépnév /l /a /r /t:xx "üzenet" /y /c
A Shutdown.exe eszközhöz az alábbi paraméterek használhatók:
  • \\számítógépnév: Ezzel a paraméterrel adható meg a leállítani kívánt távoli számítógép. Ha kihagyja ezt a paramétert, a helyi számítógép neve használatos.
  • /l (kisbetűs "L" karakter): E kapcsoló hatására a helyi számítógépet állítja le az eszköz.
  • /a: Ezzel a kapcsolóval megszakíthatja a leállítási folyamatot. Ezt csak az időtúllépési időszakon belül teheti meg. E kapcsoló megadása esetén a parancs az összes többi paramétert figyelmen kívül hagyja.
  • /r: E kapcsoló megadása esetén a számítógép a teljes leállás helyett újraindul.
  • /t:xx: E kapcsoló segítségével megadhatja (másodpercekben), hogy mennyi idő múlva álljon le a számítógép. Az alapértelmezett érték 20 másodperc.
  • "üzenet": Ebben a paraméterben megadhatja a leállítási folyamat során megjelenítendő üzenetet. Az üzenet legfeljebb 127 karaktert tartalmazhat.
  • /y: Ezzel a kapcsolóval megadhatja, hogy a számítógép a leállításkor minden kérdésre automatikusan az „igen” választ vegye figyelembe.
  • /c: Ezzel a kapcsolóval leállíthatja az összes futó programot. A kapcsoló megadása esetén a Windows kikényszeríti az összes futó program leállítását. Ebben az esetben az adatokban beállt változások mentésére figyelmeztető üzenetet figyelmen kívül hagyja a rendszer. Ez adatvesztést okozhat bármely olyan számítógépen, amelyen nem mentették az adatokat.

Példák

  • Ha a helyi számítógépet két perc múlva le szeretné állítani „A számítógép leáll” üzenet megjelenítése közben, adja meg a következő sort egy kötegfájlban, vagy pedig írja be a parancssorba és nyomja le az ENTER billentyűt:
    shutdown /l /t:120 "A számítógép leáll" /y /c
    A leállítási folyamat megszakításához írja be a következő parancsot a parancssorba, majd nyomja le az ENTER billentyűt:
    shutdown /l /a /y
  • A „Tamogatas” nevű távoli számítógép leállításához és újraindításához használja a következő sort egy kötegfájlban, vagy pedig írja be a parancssorba és nyomja le az ENTER billentyűt:
    shutdown \\tamogatas /r
  • Ha ütemezni szeretné, hogy a helyi számítógép este 10 órakor leálljon és újrainduljon, írja be a következő utasítást a parancssorba, majd nyomja le az ENTER billentyűt:
    at 22:00 shutdown /l /r /y /c
  • Ha azt kívánja ütemezni, hogy a helyi számítógép minden munkanapon délután 6 órakor leálljon és újrainduljon, írja be a következőket a parancssorba, majd nyomja le az ENTER billentyűt:
    at 18:00 /every:H,K,Sze,Cs,P shutdown /l /r /y /c

Hibaelhárítás

Előfordulhat, hogy a megadott számítógép nem áll le, ha a Shutdown.exe eszközzel próbálja leállítani. Ez a hiba akkor fordulhat elő, ha megjelenik az asztalon a Számítógép zárolásának feloldása párbeszédpanel, vagy pedig ha a számítógép zárolva van. További információt e probléma megoldásáról a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
307635 (http://support.microsoft.com/kb/307635/HU/ ) A távoli leállítás kijelentkezést eredményez, ha a Számítógép zárolásának feloldása párbeszédpanel meg van jelenítve (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
288180 (http://support.microsoft.com/kb/288180/HU/ ) Az ExitWindowsEx() függvény egyes esetekben nem jelentkezteti ki a felhasználót vagy állítja le a számítógépet, ha a számítógép zárolva van (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Forrás: support.microsoft.com

Nincsenek megjegyzések: