2008. november 5., szerda

Nyomtatás DOS-ablakból lézernyomtatóra

Bármily valószerűtlenül is hangzik, még mindig akadnak programok, amelyeket eredetileg DOS-ra írtak, és ma is tökéletesen megfelelnek rendeltetésüknek. Akad közöttük könyvelőprogram, adatbázis-kezelő alkalmazás, sőt pszichológiai kiértékelő program is. A Windows gond nélkül futtatja ezeket a programokat DOS-ablakban, illetve a Parancssor segítségével, így életkoruk elvileg korlátlanul meghosszabbítható.
Egy gond van csupán ezekkel a programokkal: nem lehet nyomtatni belőlük Windows nyomtatóra. Márpedig a legtöbb modern tintasugaras, valamint lézeres nyomtató ilyen. És ki használ manapság mátrixnyomtatót...
A DOSprn alkalmazás segítségével azonban könnyen orvosolhatjuk ezt a problémát. A www.dosprn.com oldalról letölthető program beül a tálca értesítési területére, és folyamatosan rendelkezésre áll nyomtatáskor. Segítségével a DOS-os programból bármilyen Windows nyomtatóra nyomtathatunk. Az ikonra duplán rákattintva feljön a program beállítóablaka, ahol finomíthatjuk a beállításokat. Külön előnye a programnak, hogy magyarul is tud.
Az Általános beállítások fülön például megadhatjuk a „time-out”, azaz a tétlenségi idő értékét, az interfész nyelvét, a lap irányát stb.

dosprint

Bőven van állítanivaló a nyomtatási paramétereken


A Betű megjelenés fül értelemszerűen a nyomtatáskor használt fontkészlet beállításait foglalja össze. Választhatjuk csak a fix szélességű betűket (ilyenkor a választék meglehetősen szűk), vagy a teljes fontkészletet. Beállíthatjuk továbbá a használni kívánt kódkészletet.

dosprint

A betűtípus beállításain kívül a használni kívánt kódkészletet is kiválaszthatjuk


Ha magyarul akarunk nyomtatni, a 850-es kelet-európai vagy 852-es nyugat-európai kódkészletet kell kiválasztanunk. Az amerikai kódkészlet a 437-es.

techline.hu

Nincsenek megjegyzések: