2009. január 13., kedd

OpenOffice.org kiegészítők keresése és telepítése

Hasonlóan a Firefox-hoz, az OpenOffice.org is rendelkezik kiterjesztésekkel, amivel bővíthetők, testre szabhatóbb a program. Lássuk hol kell keresni ezeket, és hogyan lehet telepíteni őket.

OpenOffice.org kiegészítők keresése és letöltése

Kiegészítőket a http://extensions.services.openoffice.org/ oldalon keresztül lehet letölteni az OO.o összes programjához. Találhatunk itt szótarakat, írást segítőket, stb.

Tegyük fel, hogy a dokumentumainkat szeretnénk a Google Docs-ba vagy a Zoho-ba is feltölteni/letölteni, annélkül, hogy meg kellene nyitnunk a böngészőnket.

Az oldal keresőjén keresztül megtalálhatjuk a Google Docs export kiegészítőt. A Get It! feliratra klikkelve a letöltés azonnal megindul. Ez a kiegészítő operációs rendszer és programfüggetlen így használhatjuk szöveges, táblázatos és prezentációs dokumentumaink exportálására és importálására is.

OpenOffice.org kiegészítők telepítése

Hozzáadás előtt nem árt ellenőrizni, hogy az OO.o-ban engedélyezve van-e a Java használata, mert egyes kiegészítők csak így telepíthetők fel.

A kiegészítő ezután egyszerűen telepíthető. Nyissuk meg mondjuk a Writer-t, majd klikkeljünk az Eszközök -> Kiterjesztéskezelő menüpontra. Itt a hozzáadáson keresztül keressük ki az előbb letöltött kiegészítőnket. A telepítés végeztél érdemes újraindítani az OO.o-t.

Következő indításnál már használatba is lehet venni a kiegészítőt. Arra érdemes figyelni, hogy a kiegészítések kiterjesztése mindig oxt, és csomagolt fájlból nem lehet telepíteni őket.

Forrás: linuxman.freeblog.hu, szerző evenorbi@gmail.com

Nincsenek megjegyzések: