2009. november 1., vasárnap

Tiszta Bootolás

Eredeti verzió: http://root.hu/?c=721
Ezzel az opcióval letilthatunk a rendszer indításakor automatikusan induló programokat, beállításokat vagy drivereket. Ezt az eljárást Tiszta Bootolásnak nevezik.
Használjuk ezt az opciót, mikor olyan hibaüzenet kapunk a rendszer indításakor, melynek okát nem tudjuk vagy nem ismerjük. Az eljárás lényege az, hogy letiltunk minden olyan alkalmazást (Pl.:System.ini), aminek sora tartalmazhat olyan részt, ami a hibát okozza.
A Tiszta Bootolás létrehozása
Mindenek elõtt, adminisztrátori jogokkal kell rendelkeznünk.
1. Kattintsunk a Start menü Futtatás opciójára, majd írjuk be az msconfig parancsot és indítsuk el.
2. Az Általános fülön válasszuk a Szelektív Indítás pontot, és töröljük a SYSTEM.INI File Feldolgozása részt és az Indító Elemek Betöltése részt.
3. A Szolgáltatások fülön jelöljük ki az Összes Microsoft Szolgáltatás Elrejtése opciót és kattintsunk az Összes Tiltása beállításra.
4. Érvényesítsük a beállításokat, majd indítsuk újra a gépet. 5. A rendszer újraindításakor figyeljünk, hogy a probléma továbbra is fent áll-e.
Figyeljünk arra, hogy az Általános fülnél a kitörölt részek ténylegesen ki vannak-e törölve, mert elõfordulhat, hogy valamilyen szolgáltatás automatikusan bejelöli. Ha semelyik sincs bejelölve, akkor folytassuk a 6. pontnál. Ha csak a Rendszer Szolgáltatások Betöltése van tiltva, akkor a gépünk nem tiszta bootolást hajtott végre. Ha egyik sincs kijelölve, a probléma mégis fennáll, akkor ismételjük meg az 1-5 pontokat, de töröljük a Rendszer Szolgáltatások Betöltése részt az Általános fülnél. Ez letilt néhány Microsoft szolgáltatást (Plug and Play, Eseménynapló, stb.) és maradandóan törli az összes rendszer visszaállító pontot. Ne tegyük ezt, ha meg akarjuk õrizni ezeket a pontokat, vagy szükségünk van egy Microsoft szolgáltatásra, a hiba megkeresésében.
6. Indítsuk el újra az msconfig-ot (Start-Futtatás-msconfig-OK).
7. Az Általános fülön jelöljük be a SYSTEM.INI File Feldolgozását, majd indítsuk újra a gépet. Ha a probléma továbbra is jelentkezik, akkor van egy hibás bejegyzés a System.ini file-ban. Ha nem jelentkezik, akkor folytassuk WIN.INI file Feldolgozása, Indító Elemek Betöltése és a Rendszer Szolgáltatások Betöltése bejelölésével addig, míg a probléma nem jelentkezik. A probléma újbóli megjelenése azt jelenti, hogy a legutoljára bejelölt elemben van a hiba.

A Microsoft figyelmeztet bennünket, hogy ne használjunk Rendszer Konfigurációs Eszközt, ami módosíthatja a Boot.ini file-t, mert véglegesen tönkretehetjük a rendszerünket.
A Bootolás helyreállítása
1. Kattintsunk a Start menü Futtatás parancsára, majd írjuk be az msconfig parancsot.
2. Az Általános fülön válasszuk a Normál Indítás- Minden Eszköz és Szolgáltatás Betöltése opciót.
3. Az OK leütése után indítsuk újra a gépünket.

Forrás: www.tferi.hu

Nincsenek megjegyzések: