2008. október 26., vasárnap

Szoftveres UPS (szünetmentes tápegység) felügyelet soros porton keresztül

Ma már elképzelhetetlen egy szerver szünetmentes tápegység (UPS, Uninterruptible Power Supply) nélkül. Az újabb típusok alkalmasak kapcsolatot teremteni a szerverrel és hosszabb áramszünet esetén megkérni azt, hogy álljon le. Ez általában a szerver soros portján keresztül történik.

Fontos paraméterek:

* van-e a tápegységnek soros vagy más kapcsolati lehetősége a szerverhez

* támogatja-e a Debian-ban lévő UPS felügyeleti démonok egyike a tápot108

* mekkora az áthidalási idő, a teljesítmény

* mekkora az akkumulátor újratöltődési ideje

* mennyi az akkumulátor élettartama

* milyen hosszú a garancia

* kapható-e alkatrész, új akkumulátor a táphoz

* van-e túláram és/vagy túlfeszültség-védelem

* mennyibe kerül

A lehetőségek szerint válasszunk olyat, aminek rövid az újratöltődési ideje, van benne védelem, és persze kompatíbilis a szoftverünkkel. Ne sajnáljuk rá a pénzt, ez egy fontos alkatrésze rendszerünknek. Olyan 40-50 ezer forintból már jó készüléket lehet venni. Ha a szerverünk a szolgáltatónál lesz, lehet, hogy ott biztosítanak neki tápegységet, bár annak hátránya az lehet, hogy nem kapcsolja le automatikusan a szerverünket.

A Debian-ban a következő szoftverek találhatóak:

* apcd: Az APC Smart UPS termékeihez.

* apcupsd: Az APC cég termékeihez készült, a táp jelzése esetén kikapcsolási folyamatot indít. Támogatja a BackUPS, BackUPS Pro, SmartUPS V/S, és SmartUPS(NET/RM) termékeket.

* bpowerd: A Best Patriot cég termékeit támogatja.

* genpower: a legtöbb RS-232-es eszközzel működik. Extra képességei: hálózati feszültség érzékelése, lemerült akku felismerése, soros kábel felismerése, az UPS inverterének kiiktatása. A Debian csomagban van egy extra kábelhez való vezérlő is, melyet "apc-pnp"-nek hívnak. Segítségével a fenti extrák kihasználhatóak a következő termékeknél: APC Back-UPS Pro, Smart-UPS, és Matrix-UPS rendszerek.

* upsd: képes a hálózaton keresztül is menedzselni a szerverek UPS-eit.

* powstatd (-crypt): könnyen konfigurálható, főleg dumb109 jellegű UPS-ekhez. a következő termékeket támogatja: CyberPower PowerSL soro, CyberPower Power2000 1500VA, CyberPower Power99 325VA, 400VA, 500VA, 720VA, Néhány régebbi CyberPower 385VA, 450VA modell, TrippLite Internet Office 500 UPS, több régebbi APC termék. Ez a program arra is képes, hogy több gépet is lekapcsoljon, melyek egy tápegységről futnak.

Nem ajánlhatok a fentiek közül "legjobb" címen programot, mert nincs lehetőségem kipróbálni az összes tápegységet. Mindenki válassza ki a neki szimpatikusat, esetleg tegyen fel többet is és próbálja ki mind. Természetesen az itt felsorolt eszközökön kívül is léteznek olyanok, melyekhez írtak Linux-os vezérlőprogramot (pl. MGE). Ezt a gyártó Web-helyén megtudhatjuk.

Fontos, hogy ha lehet, úgy állítsuk be a felügyeleti szoftvert, hogy küldjön levelet minden áramkimaradásról a rendszergazdának és legalább egy helyi dolgozónak, aki el tudja rögtön hárítani a hibát, ha leállna a szerver.

Lényeges, hogy a szerver BIOS-át ATX-es ház esetén - ha lehet - úgy állítsuk be, hogy áramkimaradás után azonnal bekapcsoljon, amint újra van áram.

http://www.szabilinux.hu/bw/bw03.html#III.3.4

Nincsenek megjegyzések: