2008. október 26., vasárnap

UPSD beállítás

Fontos feladatokat ellátó szervereink folyamatos tápellátása kritikus területe a rendszereüzemeltetésnek. Ugyanilyen fontos, ugyanakkor gyakran elhanyagolt művelet az UPS-ek állapotának monitorozása, az UPS kapacitásának vészes szintre történő csökkenésekor a rendszer szabályos leállítása. Szerencsére létezik olyan eszköz, amellyel ez könnyen és hatékonyan menedzselhető.

Nem elég egy szünetmentes tápegységet beszerezni és beüzemelni, feltétlenül nyomon kell követni annak állapotát is. Természetesen itt nem az előlapi LED-ek szemmel verésére gondolunk, hanem a leadott áramra, feszültségre és a hátramaradó kapacitásra. Sajnos az UPS-ek gyártói nem könnyítik meg a dolgunkat: ahány típus, szinte annyi féle kábelre, driverre és csodára van szükségünk. Fellélegezhetünk, találtunk ugyanis egy olyan eszközt, amellyel szépen és egyszerűen vezérelhetjük ezeket a feladatokat.

A Network UPS Tools, röviden NUT mindent tud, amire csak gondolhatunk, sőt, még ennél többet is. Segítségével nem csak egy gépre kötött egyetlen szünetmentes monitorozását láthatjuk el, hanem a hálózati kliensekről is rákukucskálhatunk az UPS vagy UPS-ek állapotára. Amennyiben egyetlen tápegységre több eszközt is kötünk, úgy megoldhatjuk, hogy áramszünet esetén először a kevésbé fontos gépeket kapcsolja le a rendszer automatikusan, fenntartva a szerverre jutó tápellátást, majd végül magát a szervert fogja szabályosan leállítani.

A NUT megdöbbentő mennyiségű driverrel rendelkezik (lásd itt), beüzemeléséhez mindössze annyit kell tennünk, hogy letöltjük a megfelelő csomagot, feltelepítjük, majd kiválasztjuk a megfelelő drivert, összekötjük gépünket a szünetmentes soros vagy USB csatolójával, és néhány egyszerű teszt után máris indíthatjuk a megfigyelést. Akár saját rendszerleállító scriptet is készíthetünk, így nem kell a rendszerünk integritását féltenünk clusterezett környezetben sem.

Nézzük a legfontosabb konfigurációs fájlokat (Fedora alatt):

/etc/sysconfig/ups

Ebben a modellt és a kapcsolódási interface-t konfigurálhatjuk.

/etc/ups/ups.conf

Az UPS elérését, valamint nevét és rövid leírását rögzíthetjük.

/etc/ups/upsd.conf

A szünetmentest figyelő daemon hozzáférését korlátozhatjuk benne.

/etc/ups/upsd.users

A monitorozásra használandó felhasználókat és szerepköreiket definiálhatjuk.

/etc/ups/upsmon.conf

Az UPS megfigyelésének beállításaira szolgál (intervallum, végrehajtandó feladatok, stb).

Megfelelő beállítások után máris indíthatjuk a service ups start paranccsal és elégedetten hátradőlhetünk: minden jó kezekben van :)

Nincsenek megjegyzések: