2009. január 16., péntek

S.M.A.R.T attribútumok

Raw Read Error Rate: Azon olvasási hibák száma, amiket az ECC (Error Checking and Correction) nem tudott menet közben (on-the-fly) visszaállítani. A mérés minden 5E+09 bit után újraindul. Az érték átlagon felüli csökkenése átalában a mágneses felület vagy a fejek hibájára utal.
Soft Read Error Rate: Szoftveres hibára visszavezethető olvasási hibák száma. Overclock? Kábelhiba? Driverek?
Throughput Performance: 1.0E+10 bit olvasásához szükséges idő. A mérés az off-line teszt alatti lineáris olvasásra vonatkozik.
Seek Time Performance: 1628 seek művelet elvégzéséhez szükséges idő. Szintén off-line teszt alatt kerül mérésre.
Spin Up Time: Teljes felpörgéshez szükséges idő. Minden ötödik felpörgésnél újraszámolásra kerül. Az érték lehet alacsony és kissé változó néhány gyártónál (60-70, pl. Maxtor-Quantum), ez normális.
Start/Stop Count: Felpörgések (leállások) számlálója. Csak statisztikai célokat szolgál.
Read Channel Margin: az adatfolyam tulajdonságait méri használat közben. Pontos céljáról és működéséről egyelőre nincsenek adatok...
Reallocated Sector Count: A valamilyen okból hibásnak vélt és ezért áthelyezett szektorok számlálója (nem tartalmazza a függőben lévő szektorok számát, ezekről később). Az off-line scan vagy egy olvasási próbálkozás során rossznak ítélt szektorokból a HDD megpróbálja a még dekódolható adatokat lementeni, a szektort pedig áthelyezni és a használatból kivonni. Az áthelyezett szektorok rohamos növekedése a lemezfelületre romló fizikai állapotára utal (Barracuda IV-eknél gyakran előfordul lassú növekedés - :confused: ). A régebbi merevlemezeknél az erre a célra fenntartott tartalék szektorok a lemez belső felén helyezkedtek el, ezért ezeknél a nagyobb számú szektoráthelyezések jelentős (10%+) teljesítménycsökkenést okoztak. A mai drive-ok ún. sector sparing scheme-mel működnek, ami azt jelenti, hogy a lemez felületén megadott sávonként van egy tartalék sáv, így az áthelyezések nem okoznak a teljesítményben változást.
Reallocation Event Count: Áthelyezési események számlálója, függetlenül attól, hogy hány szektor helyeződött át egy esemény alkalmával, illetve hogy sikeres volt-e a művelet.
Seek Error Rate: 1000000 seek művelet alatti hibákat számolja. Minden 5000000 seek művelet után újraszámolódik. Túl alacsony érték elméletileg a servo vagy a vezérlés hibájára utalhat, de Seagate drive-oknál felvehet alacsony (és általában lassan növekvő) értékeket.
Spin Retry Count: Felpörgési próbálkozások száma. Minden 5 felpörgés után újraszámításra kerül.
Device Power Cycle Count: Üzemciklusok száma, általában megegyezik a Start/Stop Count-tal. Statisztikai célokat szolgál.
Drive Temperature: Aktuális hőmérséklet, amit a vezérlőpanelre épített szenzor mutat. A RAW érték átváltása után általában °C-ban kapjuk meg a hőmérsékletet. A mai gyártók közül egyedül a Western Digital az, ami ezt még nem támogatja.
Current Pending Sector Count: Az olyan szektorok száma, amik a meghajtó "pending" listájában vannak. A függésben levő szektor egy olyan bad szektor, amelyet a következő kell érvényesíteni (használatba visszahelyezés vagy használatból való végleg kivonás és áthelyezés - reallocate). Magyarán szólva ez egy magnetoszatikailag instabilabb szektor, amiről még a meghajtó sem döntötte el, hogy rossz-e, vagy sem.
Offline Scan Uncorrectable Sector Count: Azon szektorok száma, melyeknél a meghajtó javíthatatlan olvasási hibát észlelt a legutóbbi off-line scan során.
Ultra ATA CRC Error Count: Az utolsó 8000 szektor UDMA módban történő átvitele során észlelt CRC hibák számlálója. A hibaarány 4000 szektoronként újraszámításra kerül. Szokatlan érték esetén érdemes kábelcserével indítani, de tuning és drivergond is okozhatja.
Write Error Rate: Adatok rögzítése közben észlelt hibák. Az érték csökkenése a mágneses felület és/vagy a mechanika rossz állapotára utal.
Power Off Retract Count: Kikapcsolások során a hardveres fejparkolási (IBM: kifésülési) folyamatok számlálója.
G-Sensor Error Rate: Fizikai behatások száma. A SMART egy gyorsulásérzékelő szenzorból veszi az adatokat, ilyen csak notebook merevlemezeken található meg.
Torque Amplification Count: 'Fogatónyomaték erősítések' száma. Csapágyproblémák vagy letapadt fej esetén a meghajtó erős rántásokkal próbálja a sikeres felpörgést elérni, ez a torque amplification. Az érték csökkenése komoly mechanikai problémákra utal.
GMR Head Amplitude: GMR (Giant-MagnetoResistive) fejek vibrációjának amplitúdója. Az érték csökkenése mechanikai problémákra utal. DTLA-knál véletlenül elég divatos wink.gif
Disk Shift: A lemezek elmozdulása a forgástengelyhez képest. Sem a mértékegységek, sem az érték esetleges csökkenésének pontos okai nem ismertek. Ez is kizárólag notebook meghajtókban használt.
Loaded Hours: Csak IBM merevlemezekre vonatkozik (Exelstor?). Azon órák számlálójra, amikor a fejek a lemezek fölött (működési pozícióban) voltak. Tudni kell, hogy az IBM újabb notebook merevlemezeiben illetve a DTLA óta desktop drive-okban (és persze SCSI vonalon is) bevezette azt, hogy a fejek a kikapcsolást követően kiemelésre kerülnek a lemezekről, és egy rámpára kerülnek. Így normális esetben a fejek soha nem kerülnek fizikai kapcsolatba a lemezekkel, ami többek között megnövelt élettartamot biztosít. A fejek rámpáról való behúzása a továbbiakban "betöltés".
Load Cycle Count: Betöltési ciklusok számlálója. Csak statisztikai szerepet tölt be.
Load-in Time: Betöltéshez szükséges idő. Az attribútum megmutatja mennyi időre van szükség induláskor a fejek teljes készenléti állapotához.
Load Retry Count: Betöltési próbálkozások száma. Általában valamilyen mechanikai elváltozásra utal a csökkenése.
Load Friction: A rámpákról a fejek betöltése közben mért súrlódás.


Forrás:
Csybe a hwsw.hu-ról

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönet a forrás megjelöléséért! Ti vagytok az elsők... Csybe